There was an error in this gadget

Friday, March 23, 2012

- a word for today -




people say,if u walk down your memory lane, u will see what makes you today.

I've see it and still walking pass through it...

many things i see

the things that always came up

the things that bring me down

but one day

at the end of the lane

I will find my true self

a person that full of experiences

and story to told

the story about myself

about others

a story that can changes people

a story that can change the whole world

but

it can only be

if u choose

not to take the same lane

thank you






p/s : i,aku dan myself

Thursday, March 22, 2012

- bintang -


Senarai bintang terdekat dengan Bumi disusun mengikur jarak menaik hingga ke maksimum 5 parsek (16.308 tahun cahaya.) Termasuk Sistem Suria, terdapat kini lebih kurang 50sistem najam yang diketahui yang mungkin terletak pada jarak ini. Sistem ini mengandungi sejumlah 65 bintang yang diketahui dan 4 kerdil perang yang juga diketahui.

Bintang dan kerdil perang yang mempunyai magnitud ketara melebihi 6.5, dan yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar, dipaparkan dalam kelabu gelap. Kelas bintang dan kerdil perang dipaparkan dalam warna jenis spektrum mereka. (Warna ini diterbitkan dari nama konvensyen bagi jenis spektrum dan tidak memaparkan warna cerapan bintang.) Sesetengah hasilparalaks dan jarak diukur dengan RECONS[1] dan mungkin hanya pengiraan awal.


*ayat dari sumber ihsan Wikipedia. ( tak true mana )


pada aku..

bintang ni satu ciptaan Tuhan yang menakjubkan...

siang disinari dengan bintang (matahari)

malam dihiasi bintang-bintang yang bertaburan kt langit...

tenang bila aku mendongak ke langit,tgok langit penuh dgn bintang..

bukan JK,tp ntah la..menenangkan..

kalau kt kampung , gelap2 malam,aku baring kt luar,xkesah kt atas padang pn,ak tgok langit..

bkn cita2 nk jadi astronomer atau orang ke dua Malaysia ke angkasa lepas

tetapi aku suka.. serius..


antara tulisan2 yang aku baca mengenai bintang:


Al-Quran juga memberi ciri-ciri cakerawala untuk menjadi renungan manusia. Di antara ayat al-Quran yang menjelaskan perkara tersebut ialah (maksudnya):

“Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing-masing dari kedua-duanya itu beredar (yasbahun) dalam falaknya.” (Surah al-Anbiya: 33)

“Dan bukan matahari mendahului bulan dan bukan juga malam mendahului siang. Mereka beredar (yasbahun) dalam falak sendiri.” (Surah Yaasin: 40)

“Maha Suci Allah yang menjadikan di langit gugusan-gugusan bintang dan Dia menjadikan juga padanya lampu dan bulan yang memberi cahaya.” (Surah al-Furqan: 61)


senarai penuh penulisan boleh di baca di laman web YADIM

#currentlyplaying : terukir di bintang - Yuna

Wednesday, March 21, 2012

- saya atau bola? -






" awak ni suke sangat kt bola tu apesal??!!"
" sikit2 bola..sikit2 bola...saya ni awak xendahkan"
" awak pilih...nk bola atau saya!!!???"





kalau gua ditanya soklan nombor 3 tu...gua jawab gua nk bola.....

lu suka orang sbb dirinya sendiri atau sbb lu suke ubah2 orang????

pikir2kan lah....

gua malas kata lebih.... ni pengalaman gua dahulu.....


ni gua...gua tak tipu.. lucky 7..

- result SPM -




perh..berdebor kan nk amik result.. pas beberapa bulan keje dok umah,makan, tido, main DOTA, maen bola, lepak Pavi, jalan pasar malam... haaa baru tau berdebor..

untung la pada sapa yg resultnya ok tu... rasa nk lari balik rumah tunjuk kt ayah ( mcm babak hafiz lari dalam awan nano )....

tapi pada yang result cukup makan... balik..letak result atas meja, capai kasut bola, g padang main bola... ( yang ni aku..haaaa...ni aku....)

pada yang xberapa baik plak... tu dia bak hang..... rumah pn trus lupa tang mana...nk balik ke dak trus xtau... berpeluh mcm nk kena hukum gantung.. hahahahaha...

rilek la... gagal SPM bukan masuk neraka....xpn kena hukum gantung....

anda masih ada jalan lain. yang pnting orang kata niat kita... kehendak kita...

kalau kita belajar kt tempat bagus mana sekali pun tetapi niat untuk belajar dan untuk berjaya tu takda... harapan la jekkk...

ak bkn nk bg ceramah motivasi ke hape..bnda ni terjadi sekeliling aku....

ak sekolah kampung je dulu... SMK Tun Sardon,Rengit,Batu Pahat, Johor...

pekan kecik je...tp ok la kot.. kt mana kita belajar tu,cikgu pn ok.

ak ngaku aku takde g tuisyem mana-mana mcm bebudak sekarang ni pegi....

bapak ak mak aku sndri cikgu aku blajar dgn dorg.... dorg lah cikgu dunia akhirat aku.....

so kalau orang kata cikgu tu mak bapak kita kt sekolah, aku ni mmg mak bapak aku lah cikgu kt sekolah tu.....nk kata ape lagi ye x.. wahahahaha

rindu weh zaman sekolah.....hahaha.. serius rindu.... mcm2 bnda aku buat... rasa nk patah balik zaman tu...

aku ingt lagi,sebelum SPM study kt umah membe2..kononnya..padahal..maen Jutaria smpi ke pagi.. lahanat...wahahaha....xleh blah betol....

pastu masa SPM sedang berjalan rancak.. mana jadual xsampai petang tu..haven la...petang g main bola...smpi kena bebel dgn mak aku dah.....main jugak...hahaha

pastu time rehat panjang antara fizik paper 3 dan paper 2...balik umah aku...geng2 aku sume ikot balik.. mak aku masak lauk tgh hari kt dorg...waaahhhh....owsemmm... mkn ramai2 kt umah aku.....

dah lebih 6 tahun berlalu slepas aku amik result SPM aku... ok la..aku dpt belajar kt UiTM ni....keje pn dgn UiTM.... bila pikir balik... jalan aku agak mudah.... dan aku tau.. ada org yg jalannya lg susah dari aku.. lagi berliku... dan aku bersyukur dgn ape dah ada.. rezeki masing2 ye x.. rezeki tu ada utk semua org,cume lmbt dgn cepat je dapatnya...insyaAllah...

untuk bakal2 pengambil result SPM tu.. korng pilih la jalan hidup korg pasni sbb SPM tu bukan pengakhirannya,tetapi permulaannya... jauh lagi perjalanan korang...



ok chaww... peace yaww


Tuesday, March 20, 2012

- fitnah -



haaa...kawan2.

ini tajuk sekadar nk berkongsi...

sape yg difitnah tu n memfitnah tu korang fikir sendri...

ni hukum dia ye..

Firman Allah SWT :
"Dan janganlah kamu ikuti setiap orang yangbanyak bersumpah lagi hina yang banyak mencela serta menyebarkan fitnah, yang banyak menghalang berbuat baik, melampaui batas lagi banyak melakukan dosa."
(Al-Qalam : 10-12)


Perbuatan fitnah lebih berbahaya daripada pembunuhan kerana boleh menyebabkan masyarakat hilang rasa kasih sayang dan mencetuskan permusuhan.

Firman Allah SWT :
"Dan fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada membunuh."
(Al-Baqarah : 217)

Firman Allah SWT :
"Sesungguhnya orang-orang yang menuduh (memfitnah) wanita-wanita yang baik lagi beriman berzina, mereka kena laknat di dunia dan akhirat dan bagi azab yang besar."
(An-Nur : 23)



Atar xdifitnah tetapi mereka salah sangka. aku tau la....

Saturday, March 17, 2012

- sabtu -

hai sabtu....

dah separuh hari dok dgn kau....

harap separuh hari lagi boleh bg something yg best la yek....

ape plan arini.......

erghhh....perah otak....


erghh..... penat tol pikir....


erghh..lapar lak....


nk g makan la..bye.

Thursday, March 15, 2012

- hah....apesal xpakai??? -

ahh..lu orang.. tajuk gersang sikit je trus nk tgok. gersang sikit je trus klik..

kan dah kena tipu...

aku lupe pakai losyen sebelum tido...

skrg aku dah pakai...

ok boleh tido....

ok bai...


*tak baik tipu orang.... hahaha

Wednesday, March 14, 2012

- jam 0128 a.m. -

awal lagi hari ni..

jgnkan ayam. kuman pun xbgn tido lagi...

aku td ptg dah tertido pas magrib tu payah nk lelap.

henset dah xberdering dah,aku xmau kacau kenikmatan tido org...

xpe aku faham..

dan tatkala ni la jugak terkenang2 citer2 dulu...

kisah silam...

kenangan...

memori....


"....Kenangan manis kau dan aku
Takkan terhapus
Duri ranjau dalam bercinta
Lumrah dunia ......."





ah abam jamal ni...time2 ni lah nk dtg bawak background muzik.....pffftt


xdelah... perkara dah lepas tu sudahla... yg baik jdkn kenangan,yg xbaik jadikan pengajaran.... ( mcm xbetol je) hahaha


Tuesday, March 6, 2012

- kalau . . . . -



kalau la...

aku ada power yang special, aku nk power aku tu yg boleh wat engkau gembira setiap masa.

lagi2 kalau power aku tu,sumber energy dia tu datang dari kegembiraan kau.

xpayah nk power terbang2,kuat mcm badang ke,leh ilang2 ke. cukuplah satu tu.

sbb aku bukan nk selamatkan satu dunia, aku cuma nk ada dgn kau je.

peace no war!!!!

dia ni always jd superhero feveret aku

Monday, March 5, 2012

- suratku untukmu -

hai,

ape khabar? sihat? harapnya sihat sejahtera la di sane ye dak. kami kt sini sihat je. kami tau kamu rindukan kami,kami pn begitu juga. maaf lah kami tak selalu contact kamu,sejak kebelakangan ni kami agak bizi dgn kerja ni. kami bukan lupa kt kamu,kami ingat je tapi kami kena setelkan hal keje kami ni dulu. minta maaf ye bebanyak. kami tau kami ni kadang2 tak de bila kamu perlukan kami. yela,kami ni jauh sikit dari kamu. bole je kami dtg teman kamu,kami takde masalah,kami pun suka bila ada dgn kamu. kami rasa teruk bila tau kami xdapat ada dgn kamu bila kamu perlu seseorang utk tlg kamu atau dgr luahan kamu. serius,kami ni pn sensitif orangnya. kami tau kami ni kadang2 sucks dalam pujuk2 org,dgr2 luahan org ni,tapi kami boleh cuba,at least kami cuba dari kami xbuat,sedikit sebanyak tu da tunjuk kami amik berat pasal kamu. ikhlas? ikhlas la,kalau kt dahi ni leh taruk signboard yg tunjuk kami ikhlas,lama dah kami pasang tau.haha. xdalah.kami faham,kdg2 org xnmpk kebaikan org len tu,ape yg org len tu cakap,kdg2 gak susah nk pecaya org len tu tp smua terletak pada hati masing2,ape yg diniatkan atas perkara yg nk buat tu,buat utk ape tujuannya. so kalau betol niat dan tujuan,baiklah jadinya. so skrg ape citer? keje mcm teruk je. biasa la. mana ada keje senang dlm dunia ni. tido? tido pn payah,kalau x,xdanya kuar penyakit imsomnia tu.hehe. sabar je la. keje ni byk dugaan,banyak tekanan. xsempat makan,xsempat tido,keje mcm kuli batak,keje mcm pencacai,keje kena tipu dgn org len..stended la.. kalau kamu tau kamu keje tu ikhlas,baiklah balasannya nnt. gaji nnt blanje mkn coolblog ye..kami nk strawberi milkshake. haha. lama gak kita xjumpa, hehe.. lama.. xpe2 nnt kita kuar lagi yek. ok lah..smpi sini dulu lah ye. kang kami tulis lagi surat ye. lenguh gak lama tak menulis ni. hehe.

PECAH KACA PECAH GELAS,
SUDAH BACA HARAP BALAS.

teman kamu,

MFH