There was an error in this gadget

Monday, December 12, 2011

- cerita jalan2 -

plan nk blik kg tak menjadi..

ok makin rindu kt adik2...

pfftttt~~

maklong se-family trun dr flight from Sarawak mntk tlg amik..

ok yeay jalan2 kt KLIA.... ( xpernah g siang so xtau ape ada )

tunggu xlama,tp masa time aku parking tu la akuc arik sorg pn polis trafik xde!!!

aku lenjan je g jemput dorg kt pintu 3...

tolak nenek atas weelchair tuh..

sesampai jek kat kete...ade plak polis!! bangsat!!

mereka ni main cilake ni..

-ayat mereka semua mengelirukan,kalau nk, ckap straight,aku pn malas nk lama2 kat situ -


afta setel mende jadah tu,,,

pn terus la gerak ke perak..

go on trough LATAR,kuar kuala selangor then up to teluk intan then lumut..

hujan ya rabbi...

hampir2 jadi bnda tak elok...tp nasib baik boleh handle lg..fuhhh


kt perak so keje aku...tido je... cuti woi..... xkn nk g tebas rumpot...

aku cuti ,nk rehat..rehat memanjang..

nasib xda yg kirim bukan2...malas tol nk mencarik...

so mkn tdo,mkn tdo...

smpai la senin....

get ready nk balik sumer da....

berbekal ikan terubuk masin n kek lapis serawak

aku balik ke KL....

ade mende nk citer ni..tp nnt ak up entry len..kasi spesifik sikit..kahkahkah...

aku baur sampai ni...terus menaip...

kera rasuk niyang rapik gamaknyer....hahahha

gua nk mandi..busukkk...!!

Sunday, December 4, 2011

- urgh...kena sound -





aduh..kne sound td...

didn't know it was wrong...or can't....

didn't meant to hurt u..

seriously sorry... sorry sesangat...

xnk bg alasan...n if that what u don't like, i wont do it...

sorry.plz.

Saturday, December 3, 2011

- kenapa tidak dari awal -

ho yeah....

why?

kenapa?

bila dah jadi baru nk tnya kenape?

sbelum jadi xterpikir pn kenapa ye dak?


ini kerana kdg2 ape yg kita rancang dari awal,xsmestinya jadi time tu gak.

awal ke akhir ke, kalau dah jadi, tu kehendak-Nya.

terima dan bersyukur.

i'm glad for what happen..



p/s: esok pagi ada tournament bola,wish me luck..

Saturday, November 19, 2011

- 3 words entry -










HARIMAU MALAYA BOLEH!!!!!





doa ku harini untukmu. AUMMM!!!!!

Monday, November 14, 2011

- 3 words entry -








aku adalah aku





aku bkn mengasingkan diri,aku cuma mencari ruang bernafas

Sunday, November 13, 2011

- 3 words entry -


















TANAH TUMPAHNYA DARAHKU













Saturday, November 12, 2011

- no no no i don care no -



ni ada satu kisah. kisah 11.11.11. mmg terbaik wa cakap sama lu..wa tlg ubah2 jadi dalam cerpen berdrama puitis ye..moga2 korg sumer cepat muntahkedarah..kahkahkah..



"ahh sudah...hujan lak...redah je la" bisik aku dalam hati. Aku tak lambat tetapi oleh kerana melimpah ruah ,aku diperlahankan oleh kehendak-Nya. Selepas aku call Naim,aku terus rasa tidak senang hati. Aku seolah-olah dapat mengagak ape yang akan berlaku. Deras aku menunggang dlam kelebatan hujan. Kuyup dan sejuk sudah tak ku hiraukan. Tak ingin aku melihat jam di tangan,benci sbentar dengan waktu yang bila mana aku perlukan dia bergerak semakin laju.

Tiba sahaja aku di perkir,tanpa berlengah aku berlari ke ofis. " AH...AI LEB YU LAIK A LEB SONG BEBEH~~~" bunyi henset ku..ah..Naim call plak..apesal plak ni. aku dah smpai kot"gerutu aku. "datok cari kau.kau kt mana?" Naim bertanya. "aku da kt dpn punch kad ni,jap ar.." marah aku. tetapi belom sempat aku mengetik,aku dikejutkan dgn suara nyaring yang amat menyakitkan hati " are yu firdaus rite??!!!" teriak empunya suara yang membuat semua yg ada dikawasan itu melihat ke arah aku.

"yes ai am. "sahut aku perlahan. "yu no mai mader haf a epoinmen tudey at 8 o klok??" wai yu did not peripare mai filem?" ai don kay ai don kay" ai wan ot naw yu no!! go finish dat filem" ai wan it naw" teriak dia plak. aku dgn baju hujan kt tgn,lencun dan menggigil sejuk cube mamahami setiap butir ayat beliau. last2 aku paham. hahaha.

aku pun segera la menyiapkan kerja tersebut. aku terkilan beberapa perkara mengenai kelakuan beliau.

1. xreti bagi salam ke hape? aku ni Islam. kau Islam. kan wajib sesama saudara bila bertemu mengucapkan salam.

2. maki hamun depan org ramai. mcm aku xda maruah. pan*** kau la. kau ada pangkat tapi angkuh dgn pangkat kau smpai kau rasa kau leh jatuhkan maruah org.

3. bertindak melulu tanpa menyelidik. tu amat FUCKING ok. kalau mak ko mati kt umah mesti kau tuduh org gaji kau tolak dari atas tangga kan? babi betey.

4. kau bodoh

5. kau bangsat

6. apsal kau nk conteng2 punch kad kami satu ofis. xpuas hati dgn aku kenakan aku dah la.

7. aku perati cara kau layan mak kau dari aritu aku dah leh tau kau ni perangai pentingkan diri sendiri. kau kata mak kau ada "epoinmen at 8 oklok" tp kau leh g jmpa bos aku repot mende2 bangang ni. kan syurga bawah tapak kaki mak

8. bahagian paling bermaslah bila CTC ni on ialah bahagian fasiliti iaitu bwh kendalian kau dulu. nk citer ape?? kau ketua bahagian pembangunan kan?

menyampah cilake kt kau..bkn aku je ramai lagi



P/S : setinggi mana kau terbang pon kau kena ingat,asal kau dulu dari bawah pohon yg rendah ni.

Monday, October 31, 2011

- patin masak tempoyak -


aku xtau la dari mana tersampuk suke mkn benda alah ni. aku bukan org pahang pon.org jengka jauh sekali. ( ahaha,,gelak setan ). tapi ni la hakikatnya. gua meroyan nk mkn ni mcm pompuan mengidam nk mkn daging rusa putih. ( ade ke?? )

ini resepi aku amik kt blog daridapurcomelku.blogspot.com, tq utk resepi ni. sbb aku tgok gmbar dai dlm tu pn da menitik air liur...

resepi patin masak tempoyak..

BAHAN-BAHAN:

Satu ekor ikan patin (patin sangkar)
(ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam) dipotong 5 (kalau ikan saiz besar)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus) tak de ganti ngan serbuk kunyit pun tak pe
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
10 biji cili api (ditumbuk halus)- ikut tahap kepedasan anda)
1 cawan tempoyak (saya suka pekat)
2 ikat daun kesum (ambil pucuk je)
2 ikat bunga kantan di belah 2
2 asam keping
1 helai daun kunyit disiat
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)


CARA-CARA :

1. ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
2. Tumbuk kunyit hidup, bawang kecil dan cili api dan digaulkan dengan tempoyak.
3. Masukkan ke dalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping. Letak periuk atas api sederhana. Renehkan.
4. Biarkan seketika kemudian masukkan ikan.
5. Masukan bunga kantan, daun kesum. Daun kunyit yg disiat
6. Masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit. Biar mengelegak..tutup api dah boleh makan :)






ni yg wa mkn kt RnR temerloh ni...owsem gak..

p/s: org jengka reti masak ni kan.... extra credit tu.. hahahaha ...eh..wa mention lu eh? haha.. lu la...

Saturday, October 29, 2011

- cerita 6.23am -

ok...pas je ak open criter td. dan2 ada mende2 bunyik2 kt luar dapur tuh.

syaitonnirrojim lahh..

gua da la xleh tdo akibat dari overdose futsal td dan juga cerita Sign yg wa layan smbil pekena milo tarik td..

ah..mampos...

harap2 org minyak pompuan la ye try nk masuk. untung wa..hahaha

xpon...err..yg ni gua seram sikit nk sebut...naya.. sbb pernah jumpa..tobat xnk jumpa lg.

wa blah dulu ar.....setan tol lah... err..

- 9 hari yg lalu -

umor genap dah woi 23..

daftar ngundi dak lagi...ape nk jadi. supsidi nak mengundi malas. haram jadah tol perangai.


ya.. 20 oktober tarikh keramat. mai kuar tgok dunia tu. tp 23 tahun lepas la.

ntah la..tahun ni xda kek.

tahun ni ada coklat jek.

xmusim kot bg kek time besday.wahahaha...

xpe..yg penting ape?? ikhlas tu ye dok..

anyway...

tq la pd semua yg terlibat ye..

pd famly aku.

pada kwn2 yg dok wish tu walupn xkenal pn kt fb tuh..haha

apsal harini bru nk post ni?

sukati aku la blog aku ke blog kau? haha...

mcm malas sikit pn ada. byk keje pn ye jugak..

nnt ak citer sikit ak g kuantan yek. mencotikan diri..

kehkehkeh

Friday, September 9, 2011

- xkenal maka xcinta,dah kenal mcm .....? -

aku xley blah tol ada sorg "kwn" ni.
beria weh dok msj bagai sbelum nih.. itu la ini la. lepak la.
kawe xdop hal *slang kelate metar.
tp tup tap lelama...sonyap pulak dah.
gua xley blah bg alasan bagai kan bila aku tnya.
so aku ni pn jenis skali je tnya,skali je try call,skali je msj. kalau ko agak henpon mahal kau tu mmg berguna,msj la semula atau "reply".
tp naharom,,,xde jugak.
so , aku amik keputusan aku nk senyap2 jugak smpai dia cari. time dia cari lak aku wa donno je la. heh..hidup aku bkn nk layan dia sorg la. g men game kt arked lagi bagus la.. ape celopp!!!
ni pesen manusia nk kena azan kt telinga lu tau x. hangin la..
alasan henpon kena barred ( bie ) mmg xleh diterima pkai la kan..

ape celopp!! henset mahal xda kredit. wat isi air bg adik bwk g skola la derr....

okbai,ggmu.

- back again -

lama gua xda kt sni...

xpyh nk tnya gua g mana sgt la kn.

g blajar sbenarnya. blajar pasal manusia. not enuff okeh tahu pasal anatomy jek. so kena tau psikologinya jugak.

so itu yg aku wat. lama gak. byk gak pemerhatian aku.

nnt aku update satu satu jenis2 ug aku perhatikan tu. promis. yg ni aku wat nnt. nk sentap2 mampus kau. padan muke je aku katakau..haha

Sunday, July 31, 2011

- bernafas kembali -

woih.... giler lama weh gua lemas.

hahaha.....

nasib la....nasib...

opsss....ni bkn nasib.. tp ni jalan yg aku dah ambil....

ada la jalan ape...

bkn chan sow lin or jalan haji taib...

haha..




di kesempatan ini nk ucapkn..


Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di seluruh dunia...
korg xpuasa korg jawab dgn Tuhan ye!! hahaha


ok la...ak xbyk nk merepek sgt sbb ni da 2.31 am...

bru blik futsal bgai yg nk release sblum puasa.
bkn puasa xleh men.
nnt ada lebai wat tazkirah je.
g futsal gune jubah. jadah ape weh..berdakwah pn agak2 la..

Tuesday, June 21, 2011

- here i come -

tanggal tarikh ni.
tibe2 gua rasa nk menaip lak.. gua rasa janggal la jugak kan lama xmenaip laju2 kt keyboar jadah ni.
bahasa makin terok? makin byk typo. tu untuk lu org berpikir. gua? gua nk pikir ape gua yg reka crite ni. samdol!!!

gua xleh blah dgn statement

" lu ade awek lu g la dgn awek lu..apehal lu nk ajak gua kuar???"

aishh...nk terkuar ayat maki aku.

weyh.....bapak gua yg dah anak 5 pon leh kaur dgn membe2 dia lg apehal lak lu nk stop stop gua kuar dgn membe gua.????

ni yg gua nk betikam lidah bertikan keris ni dgn lu org.
ape pemikiran sempit sgt. cukop2 la dgn baju yg sempit2 tu..
ckp lu pemikiran sempit, lu xnk ngaku.kata dok KL ape barang pemikiran sempit. tp terbukti lu org pemikiran masih sempit lagi. biasa la manusia xnk ngaku keburukan diri sndri. gua paham kdg2 gua pn mcm tu jugak.

makin bayk typo dan ayat kotor? pedulik ape aku...

mmg saje ak tarok lh....pikir la sndri....

gua malas nk amik port sgt dgn org2 yg pemikiran sempit ni..

cekgu gua pnh ckp

"pemikiran smpit ni adalah pemikiran org kelas ketiga"

ketiga weh... kalau bukan no satu, tu loser weh... xkira la lu no dua ke tiga ke.... jnji loser...

smpi bila weh nk mcm tu?

smpi kapan????

dah la....gua malas nk sentap2 dgn lu org....

lu org ckp pandai buat xbrani....

ckp org reti, sndri buat xjadi.....

mcm tu la lu org...

lu tgok cermin sapu tahi kt muka sndri okeh......

lu sndri rasa,lu sndri bau, baru lu leh citer okeh....

gua mmg on da way into a relationship...

dah ada seru... gua on je la...

gau xnk kecoh2....

ni x...baru kapel dah kepoh satu kampong..siap buat tatoo nama awek kt tgn pastu post kt fesbuk....bodoh piang ape tu weh..... kamon la....

ni zaman da maju..tp adat kita masih ada......

gua paham....

Melayu mudah lupa..... bak kata Jep Sepah....

ak mmg xnk kecoh2...xda nk haru2.....

xda nk buat iklan satu page kt surat khabar bgtau gua ada awek ke gua dah kawin ke ada anak ke....

mana patot je gua bgtau.....

sbb ada org2 mcm lu org ni la....

kata membe/kwn/teman......

time bila??

time ak single? time ak sng je....

blah la lu...

lu bkn kwn yg baik pon klu mcm tu......

tu setan namanya.....

gua dah jmpa byk dah.....

time sng nk ada je,siap merajok klu xajak g hepi2 enjoy2....

time susah.....babi hilang ke mana ntah sial...ak pon xtau....

haa...toksah la mcm tu... dah la muka burok prangai pon burok.....



so end of story......lu nk sentap...lantak lu..... gua mmg byk typo dlm ni....lu pikir sndri...babai

Tuesday, June 7, 2011

- under construction -

currently ak byk bnda nk buat so...blog ni ak terpaksa ketepikan jap.. nnt aku sambung balik..

now its under construction... not the blog but me...


ok... ape2....kt fb lah ye....babai

Thursday, May 12, 2011

- ibuku guruku -

salam

ye...tajuk tu khas utk ibuku...

beliau bernama Roziati bt Othman...

beliau ialah manusia terbaik dalam hidupku...

mendidik aku setiap masa...

yup setiap masa...

dialah ibu yg mendidik aku d rumah....

dialah guru yang mendidik aku di sekolah....

kerana dia adalah seorang guru..... sejak aku lahir smpi ak da besor gabak ni, guru jawatannya..

mengajar tnpa mengenal jerih peritnya...

pangorbanannya amat besar...jika nk digantikan dgn nyawaku pn xcukop nk ganti jasanya pdku...

Ya Allah....

sungguh bertuah aku...

ada org ibu mereka hanya di rumah....

aku ada dimana je.. dirumah,,sekolah...

kira aku ni terjaga la....

sikit2 ibuu..... ibuuu.... buu....

yela...insan mana xda wat salah.....tp pd aku.ibu aku seorang yg perfect....perfect....

aku je byk wat salah....

sakitkn ati dia...

dia marah bkn benci tp sebab syg....

ye...syg yang amat sgt...

ak bangga ada ibu spertinya.....bangga....

bu....kalau along banyak wat salah,along mintak maaf ye.....

along syg ibu sgt2......

bila ibu tido,along slalu tgok muke ibu....sejukk hati along bu...

bila ibu penat,along nk picit2 kaki ibu....

bila ibu marah, along nk je peluk ibu mintak maaf....

along bangga jd anak ibu....

macam2 along nk watkn utk ibu...

tp along blom mampu....

along balik kg tiap bulan nk mkn masakan ibu.....

ibu tau kn along suke ibu masak....

ibu ajar along masak.....nk masak sndri sbb nnt rindu msakan ibu,along leh msak..tp xsama mcm ibu masak...


bu...sempena hari ibu dan hari guru ni...

along nk ucap

Selamat Hari Ibu dan Hari Guru.....

dulu slalu along bagi dua hadiah skali....

hehe....

along sygkn ibu.... =)


Saturday, May 7, 2011

- wat de hek -

gua bkn nk ape la kn...

ada org lak kuarkn ayat2 junral entah sape2 yg kaji pasal hari ibu lak....

konon haram sambut hari ibu...

ape de hek kau ni?? baghal?? bangang? haa?? haa???

kau percaya lah bnda mcm tu....

mmg la kita syg mak,ibu,mom,mother,ummi, kita tiap hari tiap masa...

mungkin bila ada hari mcm Hari Ibu ni, makin banyaklah hormat kt ibu,kasih syg kt ibu tu..

yela...ko pn dok jauh dr kampung, entah2 balik kg pn setahun sekali, ko nk ckp mcm tu...

skrg dah canggih la....

ko xleh kata ak tipu bila ak ckp tiap pagi ak msj "slamat pagi ibu" kt ibu ak....

ak tiap hari dengar suara ibu aku... ak call...

nk canggih lagi..leh video call la..

ym pn leh tgok chat smbil tgok muke ibu...

ape bangang la kau...

nk sentap...sentap la...

ak rasa bagus ada hari ibu ni...

org2 yg konon bz kerja xhengat dunia tu,patut di bgtau pasal Hari Ibu.. so dorg sedar dorg ada ibu...



eyh...kamon la...

syg lah ibu anda dan ayah anda dan family anda ketika mereka masih ada....

semoga hidup anda diberkati selalu...aminn...


- jengka tour -

harini dalam sejarah...

first time ak jejakkn kaki kt felda jengka...

bkn ape.. g umah midi...

tahniah midi-ja..... akhirnya,korg bersatu gak... jodoh aku je yg xkesampaian.. ko tau kn citer ak ja.. haha.. dah la citer lama tu...haha..

okeyh....

pergerakan dimulakan pada awal pagi . jadah kol 10 awal hapenye.....

dgn perot xdiisi....mula gerak ah ke jengka dgn van "alphard" en.azmi dan dikuatkan oleh 10 org anggota..hahaha...

byk ak tdo sbb syok dok nek van,ada driver..hahaha...

okeh...da smpi pn ape lg..g mkn la...sdap gak lauk2.. gulai kawah tu... sdap lah...

then pengantin smpi ak pn mula 'menembak'... gmbr nnt ak upload eh... komputer slow..

afta jmpa2 n sesi temuramah n fotografi bersama pengantim (bahasa fakrol), kami pn balik...

on da way blik lak...

singgah bentong....mkn2 minum2...

"makcik nk pinggam satu"

"bahaha....dasar kelantan xnk ngaku kelantan mcm ni la.."kata en.azmi..

"makcik pn pehe kecek klate ni." kata makcik tu dgn bangga selaku fan red worrior..haha

bangang la dep...wat lawak stan petang2 ni...hahahaha

pastu leh lak singgah lg mkn durian....part ni dah makin bingai dah...serius....

mkn mmg sedap..gua amik dua ulas je..haha..gua ada plan...hahahaha

dalam van..start je gerak...bau mula menusuk kalbu...hidong aku tibe2 senakk.... jadah la wehhh...

sape dia dok sendawa ni...chuihhhhhh.....

hahaha...ak dok tahan gelak sbb ak lom wat lg dah ada org wat... bos la sape lg.. berdekah2...haha

pastu... turn ak lak...hahahaha


lg skali kecoh mcm ada bom dlm van..hahahah.. ak snyap je la..hahaha

"ko mkn durian ke mkn bangkai??" hahaha..... lg skali ak berdekah...hahaha

adoi.....

penat tp syok gak.

ak suke travel....suke amat...hahaha..

pasni mana plak??

haaaa....nantikan ye.... jeng jeng jeng...

Friday, May 6, 2011

- api lawannya air -


api....

panas... leh digambarkn utk seseorang yg sikapnya panas baran,pemarah,cepat marah,pendek akal,pendek nyawa.

api juga adalah bahan yang dimana Syaitoon Nirrojim dijadikan...

so sape marah2...memang mengundang kehadiran syaitoonn nirrojim tu kt diri dia...

jangan marah2... marah tu api ye..ye... api tu syaiton...ye ye.. so org marah tu mcm syaiton..yeye..*smbil ajuk intonasi datok fadzilah kamtumi*

so...ak dah blajar anger management..xmau marah2..

bila nk marah je..amik wuduk..

bila kita amik wuduk tu..wuduk tu air...air sememangnya diketahui umum dapat memadam api..

apatah lagi air wuduk.... tenang,sejuk je...

xcukop? pas amik wuduk , g wat solat sunat... solat tu penenang jiwa..

xcukop.? ada wuduk lg kan... g baca Al-Quran.... sejukk dengar... alhamdullilah..

xcukop? amik wuduk lg...insyaAllah.. ditambah 10 ganjaran pahala org itu..





p/s : mode ni utk menasihati dan mengingatkan diri sndiri dulu... sblm nk ubah org,ubah diri kita dlu...



Thursday, May 5, 2011

- setan merah -


bravo bravo...

korang nk kata ahad aritu butthurt dgn arsengal fan MU akan senyap???

korang silap....korang silap besar....

dah tgok??? ke sibuk g uptown carik jersi Schalke xsudah2..... cukoplah dg budaya hipokrit tu...

MU dah layak dah ke final UCL.... g Wembley jalan kaki je beb... xpyh warming up....

episod balas dendam bermula...

mesti pasni sebok fan2 butthurt yg laen2 sebok order jersi Barca banyak2.. siap bagi free lagi...

tu aku xpeduli.... lantak kau la kan..

yang penting MU dah ke final.. lu org ape ada?

ade lagi kata-kata "musim ni kami akan rangkul 3 piala skaligus" yg mana tiga2 piala trus hilang harapan dalam dua minggu je..

kami xmacam tu....tidak2...

kami takbur selepas menang.... bila nk game..kami fokus....

lgpn...kami memang power.... hahaha..

akhirnya .......

Sunday, May 1, 2011

- mei mei -

tu entry bkn nama mana2 amoi eh....

sepak rusuk kang...

dah bln 5....may...

adoi.....

ape ni...

slow la sikit....

laju sgt la....

tungu jap la...

banyak lg xbuat....

Wednesday, April 27, 2011

- exam -

sumpah lama dah tinggal perkara exam ni.

last gua exam.exam kete..tu pn sparuh jalan dia bg lulus..

leh x exam sok dia bg mcm tu gak..haha

gua lom habis jawab ,pemeriksa suroh kuar pastu ckp " awk dah lulos dgn cemerlang".. hahahaha.....

mcm gonjeng....haha

da la gua nk study.....

papai...

esok nk balik KL..then blik kg...

lepak2 kt kg lak..

Monday, April 25, 2011

- hari2 terakhir -

ni dah ari2 terakhir aku kt kampong gajah ni....

esok mlm ada dinner....

assignment hmpir siap dah....

aduhai.....

banyak giler cerita kt cni...

kt sini je dua minggu tapi klau nk ak citer kt korg...amik masa 4 minggu...hahaha

rindu seh dgn kwn2..

nk lepak2 lagi.... nk makan otak2...huhuu

nk lepak puncak alam....

huhu....

tapi balik ni...ak nk blik kg...

ada klas fotografi sabtu ni...

bangga seh dpt g klas tu...dpt sijil.

tapi yang penting..ak dpt ilmu...biarla org nk kata " kalau ko ada dslr xbermakna kau fotografer"

ak ada ilmu...ko xda ilmu,xda kamera xpayah jeles..ak trajang nanti..hahaha...

padan muka kau....

k lah...

ni pn ak taip dr laptop pinjam....

tuan dia comel wohhh....hahahah...

time kasih byk2 lah...haha...

Thursday, April 21, 2011

- boleh juga -

HHHHAVA888T----   BANGANG  GAK BILA CUBA BLOGGING DR NOKIA 5800 EXPRES MUSIC. RASA MCM BOLEH TD,TP JD BENGONG GINI LAK... APE LAHAI......

Wednesday, April 20, 2011

- induksi 2 -

hello....

smggu ak kt kg.gajah ni... E-Village ( elephant village )

fuh....ok lah stakat n walupn pagi2 bgn awal jd warga yg beintergriti kan...

korg paham x intergriti?

GOOGLE LAH KLU XTAU..

haha....

bola ak tinggalkn,maharaja lawak,kawan2 yg puaka....sume tggal kt KL..

yg ada dak2 skema,rambut belah tepi sikat,pstu nek beskal freehand..giler babas yu...hahaha

k ar..rentetan ape ak wat tiap ari eh....

simple note je..

7am - bgn dah,mandi solat siap2 dgn kemeja smart kasual tuck in kasut kulit..hahaha
7.30 - g dewan mkn,sarapan.. gua ckp lu...sarpan dia kaw2 sedap not only srapan la..sume mkaann la..
8.00- pas nyanyi negaraku n lagu UiTM..g la dok dlm dewan nuh... mcm dewan time zaman p.ramlee blajaq dlu....
10.00am- habis klas 1st
1.30am-klas kedua...bla bla bla...mcm2 klas lah...nyampah..keje kacau org,..
12.30....- g mkn tgh hari..mcm mkn kenduri sdap dia weh....pastu solat. slalu ak blik umah tdo jap..
2.00 - masuk klas ke3....time ni seta dah maharajalela...hahaha.... x tdo,ak curi epal dak blakang aku...hahaha...
4.00pm..rehat lg,mkn ptg...sedap2...solat asar...ak blik gak kdg2..tdo jap gak..xpn mandi...
5.00- klas last utk hari tu la.... mmg tahap kronik. klu kt ICU da tahap nk mampos dah tu....setan gemok lak dtg kacau suro tdo lah,kacau org lah... mrapu2 time org bg cramah la...siot
7.00 - lepas sume mcm setan kuar time maghrib2....hahaha.. mkn mlam smpi kembong..pastu balik....
malam - aktiviti bebas..slalu g men futsal,xon badminton.. mlm aritu je g tlok anson smpi kol 11.55pm..hahaha...jadah budak jahat....


ni dah hari ke seminggu kot...lg smggu jek....hahaha

penat gak,gemok gak.. mkn 6 kali sehari....

adoyai...layankn je ar...

berkorban utk pengesahan jawatan....

kena wat assignment tp lappy kdg2 wat hal n umah jauh dr tmpt waifai.....

sudahnya,dtg la kafe time mcm ni..time2 hantu merayau2...sialan lah....

k la...korg sume tggu ak eh..haha

babai...

tgu next entry akmak citer ak wat ape je dlm aktiviti kumpulan tu...hahaha..

Thursday, April 14, 2011

- kehilangan -

pernah hilang brg berharga x?

gua xckp pasal awek...

xkesah dah hilang awek....ada org akta dgn ak ramai pompuan kt dunia ni smpi nisabh 37:1..demm

tepon hilang...cam bangang.....

ak malas lah nk carik kn..xdan g maxis...

pastu maxis asek call kt celcom ( mana dorg tau number ak )

SAPE2 YG MSJ KE ADA CALL KT MAXIS TU..SILA LA WAT SUNME TU KT CELCOM AK JE,HARAPAN LA AK NK REPLY..AFTA INDUKSI KOT BRU SETELKN....


Wednesday, April 13, 2011

- ingat2 lupe -

suddenly....

someone msj ak kt fb then tanya pasal "dia"...

horayy...damn...

xmau dah...

what past is past behind...i'm looking into forward now...

timw tu la dok mula teringat lak kn...haish....

sudahla....

xpayah nk pikir sal org yg xpikir pasal kau.....

membazir....

nasib baik je kau xmengungkit mcm2...............................


- bila malam je -


bila mlm susah nk tdo...

tp xpe..mlm ni ada game....

Man Utd vs Chelsea.... good luck for MU...GGMU
..........................................................................................................

pernah rasa admire kt org x....
ak tgh rasa bnda tu....
tp ak cam mlas nk bgtau da....
nk mintak peluang utk knal lg rapat pn mcm nk xnk je.....
apela...sombong..nope...dia xpercaya.....ada ke'trauma'an disitu....
xpe...ak paham....
dia dah prnh terluka...msti xnk terluka lg..biasa la pmpn..
lelaki laen....kental...lg2 aku ( ceh yeke??? )
heh...xpelah.....
diam xbermksud xperlu bgtau..
mgkn masa lom sesuai lg..
xpe....kalu ada,ada la... rite...
skrg just move on with the flow je......

daos boleh...!!!!!


admiring someone...plz understand.....

Monday, April 11, 2011

- induksi -

empunya badan akan ada kt batu gajah,perak..

ade ape?
bkn nk g melawat usin,ucop atau kubur sik nen.

ak ada induksi....

mcm xbest je bunyik..

mcm kena g kem jatidiri.

ada ceramah2 supya jadi manusia lg baik...

pnt org tu cramah,tp haram xjd pon aih...

start 15hb ni smpi 1hbMei..

2 minggu lah weh....gila wehh.....

aduhh....

xpe2...positif2..

Saturday, April 9, 2011

- jatuh cinta lagi -

pernah x jatuh cinta pandang pertama...??

ala...time korg tgok pompuan tu kn...

tibe2 je angin sepoi2 tiup rmbut korg...

pastu ada lak background music lak...xkesah la lagu ape. tp mmg gempak kalau lagu hindustan xpn rock jiwang...hakhak

pastu korg rasa berdebar2 mcm semput,lelah sume ade....walupn korg sihat..

last skali korg tgok sume bnda gerak dlm slow motion....ala2 citer matrix tu...hahaha

syok x..???


syiokkk woo.....

haha


p/s : xdpt tgok org,conteng wall fesbuk dia pn okeh....hahahaha

Friday, April 8, 2011

- kaki futsal -

okeh...

oleh kerana terbau rembesan adrenalin oleh kaki2 futsal...

aku dgn ini, melangkaui jarak perjalanan ke puncak alam untuk memenuhi kepuasan nafsu...

yaa....nafsu aku terhadap sukan futsal.....

gila bola xpe jangan gila betina.....

g lah ak ke puncak bagai, Manchester United bertandang ke Stamford Bridge ( mlm smlm menang 1-0 )...

layan la men dgn dak2 ni....

geng2 sebaya lg mudah paham berbanding dg org lg tua...

ahahaha.....

ada kay...yg menjemput ak yg malu2 melihat mereka sumer terer2...

aban....lama xlepak dgn ang..

peddy chelsea yg kedahnya juga kalah .....haha .. sabaq peddi....

dpt gak men brapa round....layan....

yg xbest,tiap kali ak main bola...kaki ni ada dpt saguhati....calar sikit xpe..

luka smpai meleleh2 darah....haih.....

siram ayaq ja dah....hahahha

pedih time mandi....xsuke....

terpekik terlolong time mandi kerana kepedihan itu.....


Thursday, April 7, 2011

- aku bkn ape -

aku bkn ape..

bkn ak xnk hapdet laman sesawang nih....

tetapi...kebanyakan keroje lah..

internet pn xmacam dulu...

kalau dulu kasih syg byk,ditatang bagai minyak yg penoh...

skrg bagai binatang yg kuat berpeloh...

binatang sunggoh..hahaha


tp ak terbaca satu ni wat ak rasa nk pukol org...


------->


Seorang gadis berambut perang telah pergi ke

sebuah kedai elektronik..



Gadis : Saya ingin menbeli TV ini..

Penjual : Sorry, barang ini tidak di jual untuk orang berambut perang..



Gadis berambut perang itu segera bergegas pulang dan terus menyembur

rambutnya. Lalu dia pergi semula ke kedai tadi dan berkata kepada

penjualnya..



Gadis : Saya ingin membeli TV ini..

Penjual : Sorry, tidak dijual untuk orang berambut perang..



Gadis itu berfikir..

"Oh, dia masih mengenaliku'..lalu gadis itu melakukan perubahan

100% kepada dirinya. Dia memotong rambutnya dan mewarnakannya

dengan warna baru, memakai pakaian baru dan kaca mata besar.

Gadis itu menunggu beberapa hari, lalu dia pergi semula ke kedai itu..

Dia pergi ke penjual itu dan berkata,



Gadis : Aku ingin membeli TV ini..

Penjual : Sorry, tidak dijual untuk orang berambut perang..



Kerana kecewa gadis itu bertanya..



Gadis : Bagaimana kamu tahu aku yang berambut perang..

Penjual : Kerana ini bukan TV tapi Microwave..




hahaha...ape ke bangang....

Wednesday, April 6, 2011

- dah april -

haih....

lama dah xlepak sini..

tau2 dah april....

maklum la... kejap2 balik kg..

kg ada sungai dgn pokok rambutan n pelam..so xingt dah kt kemajuan kt luar ni..hehe

last week blik kg..weekend lalu ni ak blik lg cuti smpi selasa...

seronok lepak dgn adik2 aku... ibu abah...

bgn lmbt masyukk tol...haha


ok..enuff...

nk citer pasal feelings.sikit..

korg pnh rasa x...

korg suke kt org tu...tp org tu xtau or wat2 xtau...

n siap ckp lg,kita hanya kwn je,xlebey dr tu...

rasa cam luah mati mak telan dgn kau2 pn mampus..

haha..mcm tu la...

suka kt dia....

tp kn...

dia ckp dia xnk hlg kwn cam ak....

terpaksa ak wat2 paham.....

entah la...

xtau nk ckp cmnr....

tggu smpi dia dah terdesak sgt kot nnt.

haha.

ak pn xda ape sgt....

saje ckp ape yg ak rasa...



then 1 hal lg yg ak xnk amik tau....

i've let go the tampines gurl....

seriously.....

no more....

tq..



ok..induksi hjg bulan ni....

daos...MAMPOS....!!!! hahaha..

Thursday, March 24, 2011

- what men wants?? -


had u heard about "What Woman Want" starring Mel Gibson? Yeah.. me 2... it about a guy has his life turned haywire when a fluke accident enables him to hear what women think. good rite..haha. hope me 2... but men also had some few things that they want..

1* MEN NEED APPRECIATION: Remember why you fell in love with your partner. Make a list of his top ten character traits that caused you to want to be with him in the first place. Make a conscious effort to appreciate and compliment him. Even simple domestic tasks, like picking up takeout and taking out the garbage can be appreciated.

2* MEN NEED RESPECT: The two worst enemies of respect are criticism and judgment. This includes making him wrong or scolding him like a child. Above all else never berate him in public or you will lose him for good. It is imperative that a woman create a safe nonjudgmental space for her significant other or a man will shut down emotionally and sexually.

3* MEN HATE COMPLAINTS: The words “you” and “why” will send your guy into defense mode. Men are competitive by nature so he may fight with you when he feels challenged. Turn complaints into requests. Try starting with “I love it when you……” or “It makes me so happy when you……” This alone will cause him to sit up and take notice.

4* MEN FEEL EMOTIONALLY DISADVANTAGED: Research suggests emotions are overwhelming for men. They tend to operate off the logical side of the brain. So when faced with an emotionally charged woman a man will respond in anger 80% of the time. This coping mechanism is what he uses to attempt to gain control. A man cannot help but to be attracted to a woman who exercises emotional self control.

5* A MAN’S ATTENTION SPAN IS 2-3 MINUTES: Condense the story. Know yourself and how many words you need to speak, divide by four. That is about how many words he can physiologically handle, more than that and your message will be camouflaged. You may also set him up to fail and set yourself up for disappointment when he fails to recall your running commentary. Practice listening more, talking less. If he needs the juicy details, he will ask. Also, monopolizing all his time and energy could associate you with unpleasant feelings.

6* A MAN’S SCOREBOARD: The male neural circuit is wired with a scoreboard. They are competitive creatures by nature. There is only a win or a loss, nothing else matters. If you criticize him, it is an automatic loss. That is why he needs adventure and business and sports challenges. He needs to win. When he has not made you happy, that is a loss. And a loss is failing. Set him up to win and always reward his efforts.

7* A MAN’S MOST FEARED WEAPON: A woman’s angry tongue can be a man’s most destructive enemy. A deadly weapon as any guy will attest to. Make a conscious effort to reclaim that sweet, soft feminine voice you were born with. Nothing shuts down communication like a woman’s irritated tone or harsh criticism. Studies show the majority of men hear voice tone over words. Talk slower and softer and I guarantee he will react better. Instead of correcting your partner, positively impact your relationship with your speech. And lastly, do not underestimate the power of sultry, flirtatious suggestions. You will train him to respond eagerly to your voice.

thanx to Denise Wade, Ph.D.

where is Mrs.Right??

- stress? this what expert says -


Stress is a major problem for many people — a hectic, stressful job, a chaotic home life, bills to worry about, and bad habits such as unhealthy eating, drinking and smoking can lead to a mountain of stress.

If your life is full of stress like mine once was, there are some simple things you can do to get your life to a more manageable level.

Now, your life will probably never be stress-free — I don’t think that’s even desirable, even if it is possible, because stress is something that challenges us and helps us grow at a reasonable level. But when stress gets too high, it causes us to be unhappy and unhealthy.


1. One thing at a time. This is the simplest and best way to start reducing your stress, and you can start today. Right now. Focus as much as possible on doing one thing at a time. Clear your desk of distractions. Pick something to work on. Need to write a report? Do only that. Remove distractions such as phones and email notifications while you’re working on that report. If you’re going to do email, do only that. This takes practice, and you’ll get urges to do other things. Just keep practicing and you’ll get better at it.

2. Simplify your schedule. A hectic schedule is a major cause of high stress. Simplify by reducing the number of commitments in your life to just the essential ones. Learn to say no to the rest — and slowly get out of commitments that aren’t beneficial to you. Schedule only a few important things each day, and put space between them. Get out of meetings when they aren’t absolutely essential. Leave room for down time and fun.

3. Get moving. Do something each day to be active — walk, hike, play a sport, go for a run, do yoga. It doesn’t have to be grueling to reduce stress. Just move. Have fun doing it.

4. Develop one healthy habit this month. Other than getting active, improving your health overall will help with the stress. But do it one habit at a time. Eat fruits and veggies for snacks. Floss every day. Quit smoking. Cook something healthy for dinner. Drink water instead of soda. One habit at a time.

5. Do something calming. What do you enjoy that calms you down? For many people, it can be the “get moving” activity discussed above. But it could also be taking a nap, or a bath, or reading, or having sex (which can also be considered a “get moving” activity if you do it for longer than 5 minutes). Other people are calmed by housework or yard work. Some people like to meditate, or take a nature walk. Find your calming activity and try to do it each day.

6. Simplify your finances. Finances can be a drain on your energy and a major stressor. If that’s true with you, figure out ways to simplify things. Automate savings and bill payments and debt payments. Spend less by going shopping (at malls or online) much less. Find ways to have fun that don’t involve spending money.

7. Have a blast! Have fun each day, even if it’s just for a few minutes. I like to play with my kids — they take my mind off everything and are really hilarious. I also like to play sports (again, often with my kids). Board games are fun. Sex, again, can be a fun activity. Whatever you choose, be sure to laugh.

8. Get creative. Throwing yourself into a creative activity is another great way to de-stress and to prevent stress. I like writing, but others like to paint or play music or sketch or make pottery or do interior design or build things.

9. Declutter. This is a favorite of mine. I like to take 20-30 minutes and just go through a room, getting rid of stuff we don’t use or need anymore. I look around at anything that’s cluttering up a room, and get rid of it or find a better place for it. When I’m done, I have a nice, peaceful environment for work, play, and living. Do this a little at a time — it can be one of your “fun activities”.

10. Be early. I will admit that it’s hard to be early when you have to get 6 kids ready (seriously — try it!). But being late can be very stressful. Try to leave earlier by getting ready earlier, or by scheduling more space between events. Things always take longer than normal, so schedule some buffer time: extra time to get ready, to commute, to do errands before you need to be somewhere, to attend a meeting before another scheduled appointment. If you get somewhere early, it’s good to have some reading material.

adusshh....sakit kepala.

Wednesday, March 23, 2011

- apsal lahh -


aku ni kdg2 cam setan gak perangai.....

n lari2 kt tgh2 MRR2 lah....

weh daos...ko ni kn....mkn trajang gak kdg2...

bodo mantol2....baghal xmenyedor.....

sial tol ko ni.......vavi ko tau x....

jadah tol...............

buat2 kalau ko nk tuhan cmpak ko trus g neraka jahannam

- jika aku.... -



from meet uncle hussain.....

Jika ku seorang pelukis
akan ku warnai dunia
denga warna putih
agar tiada gelap
lukisannya ow oh oh dan oh.......

jika eh...

mcm2 bnda aku nk wat..........

tp tunggu lah....

ak bkn pelukis....

so xleh nk mewarnai dunia ni...

ak radiographer...

leh amik x-ray jek..haha

adush...

bangang rasnya dah dok kt sungai buloh ni....

dah dua minggu dan akan dtg mggu dpn...haih...

weeekend ni...rasa mcm nk blik kg..

tp xtau lah....

tggu lah nnt....


hrap2 ak xperlu jd mcm ni nk pikir sape ak...


Monday, March 21, 2011

- my game, my way -




hola amigos...

konichiwa....

ok..ak mlaaaaaas nk wat full report..

ok..sabtu haritu ( 19 Mac 2011 ) telah berlangsung kejohanan futsal piala radiologi anjuran jbtn pengimejan diagnostik hospital selayang. kejohanan berlangsung di The Challenger,Kepong..
sebanyak 23 team join dr serata negeri, jbtn x-ray ar kn.. specificnyer...
tujuan utama yela...nk menang.. dan yg lg pntg, mengeratkn hubungan antara sahabat,antara radiographer dan sesama umat.. ok mmg ada mulot2 manis berbicara ala2 nk kne tampar dgn slipar Nike ak tu,tp sume seems ok jek. xda gadoh2,xda bakar2 krusi,bakar bege ada, dan En.Bakar....
nk dijadikan cerita, event ni dijuarai oleh team HRPZ, Kota Bharu.. arakian berikut mereka telah beroleh kemenangan yg pertama!!!!
selepas kelantan menjuarai piala FA,mereka berkata piala ni adalah yg terbaik prnh dorg join, dan nk bwk piala g tunjuk dgn sultan..xtau la dpt cuti ke x kn...ikot dorg lahh..haha
tahniah.. ok team ak? no 3.. ok jek.. xpedehal.. adat la ada menang ada kalah. sume nk menang mcm israel lak kn...
haha..

pd ak,event ni bgs. bg kuar peloh sikit kt bapak2 yg dah 3 4 org anak tu...haha,bg jmpa kwn2 lama. yg jauh kasi rapat,yg rapat kta rapatkn lagi.haha

k k..makin melalot lak kn... ni ada sikit gmbr lah.. lain2 gmbr sila lihat di FLickr SaYA...


AJK dan pemain2 yg ada afta event.


berdiri dr kanan : azim,wan asri,zua
duduk dr kanan : azhar, ME!!

- which one should i tell ? -

rite..

helo mellow...

have done some new activities this last weekend..

have some though days...

yup...really2 though...

i'll show all the pics coz one picture can tell a millions stories...

gtg..nite..

Tuesday, March 15, 2011

- 10 way to feel good -

By Kathy Gates, Professional Life Coach

Use these 10 ideas to help you feel good about your life, starting today.

1. Never stop questioning. Every time you feel frustrated with a task, ask yourself, "How does this task fit in with my ultimate goals?" "How can I do this better, faster, easier, simpler, and even more fun?"

2. Don't give up on life. Be interested and curious about yourself and about others. Don't assume that's "just the way it is". Look for the choices behind your results.

3. Accept your weakness. Don't deceive yourself by thinking you're the only one with difficulties in their life. Everybody has them (yes, everybody!). Instead of spending your time and energy trying to "overcome" your weakness, make friends with it and make it work for you. Where would NYPost Columnist Liz Smith be without her "weakness" for gossip?

4. Don't stop learning. The brain is a muscle just like any other, and it will stagnate if you let it. Make it your rule to learn something new every day. Then USE what you learn to make your life better.

5. Expect nothing; expect the best. Paradox? No. It just means that you don't want to miss out on what's wonderful in your life right now, while you spend all your time peeking around the next corner.

6. Don't lie to yourself.. Telling lies to yourself is the most harmful form of disrespect. Write out ways in which you are untruthful to yourself, and how to correct it. "I will no longer pretend that overspending my budget is ok".

7. Nurture what you want to grow. Many many people are (figuratively) wondering where the roses are in their life, yet they spend all their time planting and nourishing weeds. You reap what you sow. That's just the way it is.

8. Don't live in the past. Let go of things that are draining you. There's nothing in the past that you can change or correct -- that can only be done in the present. Use Today. Today, change what you need to change, and move on to feeling good about your life.

9. Swim with the current. Don't waste your time complaining about what you can't control (weather, other people, economy). Concentrate on what you CAN control, like who you hug, what you read, how much you laugh, where you go, what you do, what you think about.

10. Stand like a Rock. You know what's right for you be willing to stand up for what's right for you.



r u hepi now??

- feel awful? try this -


If you did something that would be considered bad by objective moral and social standards and you feel bad about it, that's normal and to be expected. But, what is when, from other people's point of view, you have done just fine and you still feel bad? Others say, "That's what I would've done, if I was in your place," but you keep on feeling bad about it and deny yourself any justification or compassion. If you do this habitually, you are a likely candidate for depression.

What prevents us from feeling good? One of the major causes people stay depressed or frequently slip into depression is that they don't know how to stop feeling bad. Some people become good at "doing" depression. They spend a lot of time in self-destructive thoughts and feelings. They become experts at being depressed , but don't know how to do anything else. So they do little of anything else.

Depression may be a simple case of all addition and little subtraction. Depressive thoughts and negative feelings keep adding up over a period of time and nothing is subtracted from them because the depressed person does not entertain positive thoughts or happy experiences. These repetitive patterns prevent us from feeling good about ourselves. We prevent things from happening that could bring us satisfaction and happiness.

Chronic depression is not merely a "chemical imbalance," as some would like us to believe. This entirely chemical and narrow view of human emotions has done more harm than good. We should also note that a depressed person is neither "crazy" nor "weak." Depression is a set of negative habits, behaviors, thought processes, perceptions, assumptions, attitudes, faulty learning, and a lack of certain skills. A person who has had repeated episodes of depression needs to learn many new skills and not just make minor changes, but transform himself or herself as a person.

Depression is like heart disease, diabetes, arthritis or any other chronic physical illness in which medication alone is not enough. Informed heart, diabetes, and arthritic patients know that they have to change their diet, exercise, and avoid harmful habits and emotions. Similarly, informed depressive patients should know that in order to recover from depression they need to give up depressive habits and acquire skills that promote happiness and satisfaction.

Medication alone should not be tried for more than a couple of months. If depression persists, try medication and therapy, or therapy alone. If depression becomes a life-long condition, we should make a deliberate effort to change ourselves. We must make appropriate changes in our thoughts, feelings, behaviors, relationships, and in our ways of thinking about ourselves. We should know that merely cosmetic changes are not enough. We require transformation.

Unfortunately, therapy and medication often don't go far and deep enough these days. Managed care companies don't want to pay psychiatric physicians for more than fifteen minutes a visit, so all they can do is to listen to patients' complaints and hand out prescriptions. Likewise, these companies don't allow more than a few counseling sessions for non-physician counselors. In such limited contact, clients and therapists can only work on symptoms rather than on underlying causes.

Unfortunately, our awareness and understanding of chronic and recurrent depression is far from satisfactory. Drug companies, through their mighty machinery of advertisement, have sold us the idea of chemical imbalance. As a result, many view chemicals and emotions as one and the same thing. When they feel a little better with medication, they lose all motivation to work in therapy.

Feeling better is not enough. We need to remove that which stands between us and our happiness. We must identify the things that make us happy and do them. Without being critical of ourselves, we must learn to improve ourselves. When bad things happen to us, we need not feel that we are being punished. Likewise, when good things happen to bad people, we need not feel deprived. Instead of feeling guilty for past actions, we should take reformative actions.

Instead of dreading future, we should be proactive. We should recall past successes to recover our confidence. Instead of feeling like a failure, we should exploit what we are good at. We should ask for serenity to bear the things we can't change and courage to change the things we can and the wisdom to know the difference


by Vijai P. Sharma, Ph.D

find the thing that block u from ur happiness......


Sunday, March 13, 2011

- new leaf -

ai..lama xda kt cni..

ak rasa ak dah berubah..

tidak lagi mengejar bayang2 sendiri...

tau...kalau aku mengejar bayang2 sndiri lagi,aku kerugian masa...

banyak benda lain ak leh wat dgn masa ak tu...banyak sgt...

tp tu lah....dulu leka... sibuk carik bnda yg xda...

dah pergi tu biarlah pergi...

belajar melepaskannya pergi...

kalau dia dtg lagi,mmg dia utk aku...

kalau xda...bkn la tu...

bkn ak pegang jodoh tu....bkn aku tentukan jodoh ak...

mmg dah ada seseorang utk aku...

tp mgkn bkn dia...bkn...

chemistry dah ada,tp bkn...

so,hampir dua bulan ak hidup sndiri,dgn kwn2.,famly..

oh ya...futsal..

em..dah dekat..19hb ni....mggu ni last..utk training...

mcm2 ak blajar dah...

ak ok dari segi teknik dan skill..

at least basic ak ada la...advantage ak laju,ada skill,leh dribble...baguslah tu...

tp mslah ak ni...kdg2 emo terlajak...leh wat gado dak la....

bermain dgn emosi...penat kta azim...

main dgn tenang....mmg org saiko...tp ko wat bodo la...

kn pnt wat keje byk2..nk kontrol marah,nk fikir taktikal lg...

pnt weh....

org yg saiko tu lantakla....nnt pnt dia diam la...

xpn rembas sedas dua...senyap pstu.....

ak kena blajar kontrol marah,emosi aku....

bkn je dlm game bola..dlm kehidupan seharian...

ak dah buat...dah..berjaya.....

ak mmg leh kontrol....

ak perlukan motivator.....utk ak terus mcm tu....

dulu "si dia" la jd motivator ak..

dgn dia ak blajar than marah...ak bkn nk tipu la...ak blajar rasa jeles tu,mrah sume....

smpai dia pn pelik,ak xmarah ke...

ak marah. tp klu a mrah ape ak dpt??

ak dpt penat,then emosi terganggu....pastu nnt gadoh2... kn.??

so,ak dah wat..n ak perlu wat lg utk game nnt....

anger management.....

k la...

ak bosan ni..smbg men PS2...


Wednesday, March 9, 2011

- luka seribu rindu -

ahaha...

suke kan...jiwang2...

layan seh fotograf.. ( al-fatihah utk arwah Shamrin )

smbung blik..ok....

tibe2 lak kn tersuke lagu neh...

melalak je kt mana ada...

"api dah menjadi bara......"
"bara menjadi debu."

ala2 mcm nasi dah menjadi bubur lah...

so ape yg dah kau buat selalu akan ada akibatnya or dlm erti laen ada hasilnya..

dan bilamana dau dah buat mende tu,xde nyer leh patah balik...

terlajak perahu boleh di undur,terlajak kereta masuk gear reverse..

terlajak perbuatan,menyesal selamanya..

tp kalau yg kau buat tu bermanfaat pada kau.. it will be so good ....

so dah la..

ak pn xda nk ungkit2 sbb nnt lagi sakit ati..

rindu mmg ada..

syg pn sama..

tp pada apa? pada siapa? bila saja? dimana?

penuh persoalan dari jawapan..

so ak bukan dak2 SPM atau PMR nk jwb2 soklan tu...

pikir2 rasa dah nk sakit ubun2 kpala ni pikir..

conclusion...??


"wat ape nk peduli org yg xpedulikan kau" - thanx to the person that quote this..

"bunga bkn sekuntum,kt Jln Chow Kit melambak2 aci india jual bunga tu,beli je la.." hahaha

"bila xcari,nnt dia mari" haha...

okeh..dah tu jek..

hangin aku...

Tuesday, March 1, 2011

- kreativitinisme -

1. Never Stop Thinking About Photos
Whether your camera is in hand or not conduct mental exercises to find subjects, mentally frame images and think through how you would capture the subject. Keeping photography constantly in mind is important in training yourself to think creatively. If your mind is primed for creative thought, creativity will have an easier time striking you.

aku : kalau dah kamera trgantung jek kt leheor,mesti dlm kepala otak pikir nk amik gambor jek.. xpayah gune viewfinder,ak gulung2 kertas wat teropong nengok keliling. jadi gak. org kata nk dptkan view dr perspektif kita sndri.

2. Embrace Your Mistakes & Chance
It’s OK for chance or mistakes to bring something new to your attention. Always take a second look at your mistakes and see if it presents something new to the scene that perhaps you hadn’t thought to try. Not every mistake is a creative epiphany, but you’ll never have one if you never look.

aku : sbb tu ak upload melambak2 kasi org tgok.org kritik. ak xkesah. ak suka mcm tu. yg kritik tu lg lama kenal kamera dr ak. nama pn nk blajar. ko marah cikgu masuk neraka jahannam tau. lgpn,praktis make perfect kot. selain tu muhasabah diri, blajar dr kesilapan yg terbaiknyer... tq kepada yg meng'komen'... anda byk membantu...

3. Find inspiration
Whether viewing artwork at museums, in photo books or immersing yourself in nature, embrace the work of others including Mother Nature to help you see or think in new ways. When our minds are introduced to new techniques or ways of seeing our mindseye begins to expand its view fostering creative thought.

aku :mencari ilham kata org melayu.. time berak,pn leh dpt ilham. time tdo pn boleh.dr mimpi..haha.. yg logiknyer..korg ushar la hasil karya org lain..tp jangan tiru. ia hanya utk mencetuskan idea korg jek. ak slalu tgok2 hasil org len.. comey2 dr ak. ak x anggap tu wat ak down,ia wat ak makin galak nk wat lg kreatif dr dorg.

4. Break the Rules
Rules are great as they provide a roadmap of how things can be done or explain why we find something visually appealing. Once you know or have mastered the rules its time to break them. Creativity knows no bounds. A great creative exercise is to intentionally break a rule to see how you can find a new way of viewing something in a manner that is otherwise “taboo”.

aku : bab "break the rule" mmg slalu.. rule kt sini maksdnya,rule dlm photography.. ada beberapa rule,atau peraturan cth mcm "rule of third" tu lah.. ak kdg2 xikot pn.. mana angle cun,ak kasi snap jek.

5. Have No Fear
Free yourself from the fear of what others might say if critical of your creative experiments. People by nature almost always have adverse reactions to new things particularly when they’re entrenched in thinking a more common practice is the “right way” or “norm”. Creativity is the antithesis of a “norm”. Creativity brings a new way to present and see things. Never let norms and the attachment others have to them sway you from your creative exploration of the world before you with your camera.

aku : pernah ak tgok org amik gmbr sarang burung,dia panjat n ikat bdan dia kt pokok.. giler... pd ak tu brani... yeah..ak dah wat tp bkn ikat bdn kt pokok la,ak redah jeram smata2 utk amik pic rama-rama kt atas batu.. serius cuak..arus deras,tkut kamera jatuh..tp ak try.. big sacrifice for big satisfactions....

6. Extract Yourself
Remove yourself from familiar routine and locations. Taking time to be away from the things that normally fill your day is a great way to obtain freedom for your mind to wander. Distraction free time allows for new thoughts and ideas to surface and most importantly it allows you to shape them into actionable projects.

aku : xpernah2 merayau sorg2 mcm pelancong asing,aku g wat.. xpernah2 jelajah hutan2,ak g wat.. xpernah2 tunggu sunset,ak g wat, xpernah bgn pagi nk tggu sunrise,ak g wat... luar tabii kalau org kmpung kata..haha.. tp tu lah.. ape yg xslalu org tgok tu lah yg unik,lain dr yg lain..